Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Elefantgräs "miscanthus sinensis giganteus"

Planterade i våras ett elefantgräs nere vid bryggan i Öresjö, utanför Trollhättan. Gräset har vuxit och blivit fint. Vill nu gärna dela växten. När kan man göra det? Hade tidigare ett Zebragräs planterat på samma plats som också växte och blev fint, vissnade till hösten och på våren klippte vi bort det som hade vissnat. Trodde då att gräset skulle ta sig, men det gjorde det inte. Grävde upp det och satte det på en annan plats, men det har inte tagit sig.

Är nu lite orolig att samma sak ska hända med Elefantgräset. Ska man gräva upp plantan och gräva ner den på en annan plats (där det kanske inte är så stor risk att det blir för blött) under vintern, eller ska man täcka över gräset, så att det överlever?

Tacksam för svar!
Mvh, Maria

Odla Svarar: 

Det som får denna sortens gräs att dö under vintern är just vintervätan, som de inte tål. De vill ha det tämligen torrt under vintern. Av samma anledning ska man aldrig klippa ner gräs på hösten då det går in vatten i roten via de avklippta stråna.

Om du vill ha gräs där vid bryggan, så välj gärna någon av sorterna som tål vatten, dvs. som naturligt växer vid vatten.

Elefantgräset kanske du flyttar till en torrare plats med sand i jorden?

Sylvia