Elefantfot med ohyra

Raija Danielsson

Hjälp mig!

Min gamla stora elefantfot har drabbats av ohyra. Jag har haft den sen det var två små minikulor i den minsta sortens svarta plastkruka. Den minsta av dom höll på att stryka med när den var c:a 5 år. En "semestervattnare " var ovarsam. Jag lyckades rädda den och trodde att allt skulle vara bra i fortsättningen.

Nu är växten redan 25 år och har för första gången blivit drabbad av ohyra. Det började i somras och jag såg att bladen blev bruna och såg vissna ut. Det kryper något där. Jag har inget förstoringsglas så jag ser inte vad det är.

Ytterst små mörka prickar rör sig på bladen. Jag har sprayat med Ros-1a, för det hade jag hemma. Sen sprayade jag igen efter en vecka. Men väldigt snart är det likadant igen. Vet inte hur många gånger jag har upprepat sprayningarna. Jag har inte placerat om den, den har stått på samma ställe nu i 4 år. Vad ska jag ta mig till?

Raija

Odla Svarar: 

Hej!

Det låter sig som spinn. De är mikroskopisk små spindeldjur som du bara ser bättre med en lupp.

Undvik att växten torkar ut, ha inte heller alltför höga temperaturer, eftersom det gynnar spinn.
Duscha elefantfoten ofta, gärna varje vecka. Var noga med att duscha bladens undersidor då det är där de flesta sitter och dessutom lägger de ägg där. Bind en plastpåse runt jorden i krukan innan du duschar.

Om du vill pröva biologisk bekämpning så finns rovkvalster, Phytoseiulus persimilis samt larven av gallmyggan Feltiella tetranychi att tillgå. Kan köpas på nätet.

Annars kan du bekämpa angreppet med växtvårdsmedel som insektssåpa eller vanlig grön såpa med sprit (0,5 dl till 1 liter vatten + 1-2 msk sprit). Även pyretrum-preparat kan du pröva, olika finns i handeln, t.ex. Pyrex-N, Spidermite Control mot Spinn mfl.

Med vänlig hälsning Sylvia