Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Eldkrasse på balkong

Hej Sylvia,
I helgen impulsköpte jag en kruka eldkrasse utan att ha klart för mig hur den ska skötas... Jag har en in-nätad balkong utan tak i sydostläge (i Stockholm), blåsigt läge.

Hade tänkt att den ska klättra på nätet. Men vad vill den ha för jord, utrymme, näring osv? Just nu är den bara några späda skott.

Vidare impulsköpte jag också klättervildvin, som jag planterat i en stor, väldränerad kruka.

Kan jag få den att överleva vintern på balkongen? Är det förresten så smart att ha vildvin på balkongen (P. vitacea)? Kan du rekommendera någon annan klätterväxt som lämpar sig för balkong?

Vänliga hälsningar
Maria

Odla Svarar: 

Du kan pröva med den på balkongen. Den behöver planteras djupt: ta en stor kruka som är minst 50 djup, lägg ett lager leca på botten och så lite sandblandad jord, plantera krassen på jorden. Häll jord runtom så den står lika djupt som i sin lilla kruka. När den börjar växa och har vuxit över krukkanten så häll i lite mer jord. Upprepa allteftersom den växer, så länge jordnivån är uppe på krukkanten och krassen någonstans 1-2 m uppe klättrandes på nätet. Gödsla med blomsternäring några gånger under sommaren när du vattnar. Du kan ha en liten (gärna vintergrön) buske i samma kruka så att krassen kan klättra på den också, en högsmal cypress t.ex.

Vinet kan du ha i krukan som du gjort och isolera båda krukorna ordentligt inför vintern om du ska ha dem där på vintern.

Annars kan du ha ettåriga klättrare som spanska flaggan, fackelranka, blomman för dagen, luktärter etc. Försök dock placera dem så att det inte busblåser direkt på dom så dom bryts.

Sylvia