Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Eksly

Har hur mycket eksly som helst på tomten, flera ekar dessutom. Bladen blir så fula, gråa och ser mögliga ut. Jag tror även att rötter från en ek har trängt sig in i min brunn. Hur blir jag av med ek-slyet? Tänker att såga av de större framåt våren, men allt ekslyet? Vi talar om hundratalet, minst.

HJÄLP!
Lisbeth

Odla Svarar: 

Om problemet är så omfattande att det inte längre hjälper att gräva upp slyet eller hålla det nere med hjälp av gräsklipparen, bör man överväga att ta det med kemikalier, typ Round-up. Annars tar det åratal att bli av med det med hjälp av kvävning med hjälp av svart markfolie, vilket inte är så där dekorativt heller.

Men det finns ett miljövänligt sätt om man så vill: getter! De är utpräglade lövbetare och betar hellre buskar och sly än gräs. De har en förkärlek till blad och bark och röjer därför effektivt igenväxta marker med bl.a. asp- och eksly. Getter ställer höga krav på stängsel så att de inte rymmer eller äter där de inte ska, men annars är de utmärkta till detta ändamål och trevliga sällskapsdjur också. Man kan hyra ett par getter över sommaren och lämna tillbaks på hösten. Man får nog vara beredd att hyra under några år, tills slyn inte kommer upp mer.

Sylvia