Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ekblad som täckmaterial

Hej
Har läst en notis i någon trädgårdstidning att bok och ekblad är det bästa täckmaterialet. Jag har därför täckt min sen förra året nyplanterade buxbomshäck med ekblad som jag gått och hämtat från en stor gammal ek ute på åkern. Blir dock fundersam efter att ha pratat med en granne som säger att ekbladen är giftiga och att man till och med kan se på gräsmattan vart ekbladen legat över vintern, dvs. att gräset där har svårt att komma igen.

Min fråga är således, ska jag ta bort ekbladen? Har i övrigt lönn-,hagtorn- och pillöv i trädgården att välja på, som jag täckt övriga perenn rabatter och buskar med. Det är först i år jag ansträngt mig att hämta ekbladen.

Mvh
Anette

Odla svarar:

Ja, ekblad innehåller garvsyra som inte är bra för andra växter. Därför bör man inte heller blanda ekblad i komposten. Men som täckmaterial på marken kan de gå, bara man tar bort dem på våren. Men lägg dem inte på själva buxbomen, utan bara som marktäckning. På vårvintern kan du skydda buxbomen med granris eller skuggväv mot vårsolen, som annars kan bränna bruna fläckar på de vintergröna bladen.

Har du dock andra blad att välja bland så är det klart bättre att använda dessa, om man tänker låta dem förmultna på plats.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB