Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ekblad som täckmaterial

Hej
Har läst en notis i någon trädgårdstidning att bok och ekblad är det bästa täckmaterialet. Jag har därför täckt min sen förra året nyplanterade buxbomshäck med ekblad som jag gått och hämtat från en stor gammal ek ute på åkern. Blir dock fundersam efter att ha pratat med en granne som säger att ekbladen är giftiga och att man till och med kan se på gräsmattan vart ekbladen legat över vintern, dvs. att gräset där har svårt att komma igen.

Min fråga är således, ska jag ta bort ekbladen? Har i övrigt lönn-,hagtorn- och pillöv i trädgården att välja på, som jag täckt övriga perenn rabatter och buskar med. Det är först i år jag ansträngt mig att hämta ekbladen.

Mvh
Anette

Odla Svarar: 

Ja, ekblad innehåller garvsyra som inte är bra för andra växter. Därför bör man inte heller blanda ekblad i komposten. Men som täckmaterial på marken kan de gå, bara man tar bort dem på våren. Men lägg dem inte på själva buxbomen, utan bara som marktäckning. På vårvintern kan du skydda buxbomen med granris eller skuggväv mot vårsolen, som annars kan bränna bruna fläckar på de vintergröna bladen.

Har du dock andra blad att välja bland så är det klart bättre att använda dessa, om man tänker låta dem förmultna på plats.

Sylvia