Ek, berg, vilda blommor och en hängkatsura

Birgitta Olsson

Hej Sylvia! I söderläge i min trädgård har jag en medelstor ek med en liten barskrapad kulle alldeles bakom. Under ekens bladverk (men jag tror ändå solen kommer åt) vill jag plantera vilda blommor - vilka har jag att välja bland? Jag antar att jorden har lågt PH och att där är ganska blött. Lite längre bort på tomten, i ungefär samma miljö, växer liljekonvalj.

När jag ändå mailar, tänkte jag också höra vad du tror om att flytta en hängkatsura. Den är ca 2 år gammal men redan 3 meter hög, dock inte så omfångsrik än. När flyttar man den säkrast, och hur ser rötterna ut?

Tusen tack på förhand för lite hjälp. Birgitta

Odla Svarar: 

Som undervegetation till en ek skulle man kunna tänka sig en matta av vårlök (Gagea lutea) och blåstjärna (Scilla sibirica). Visserligen är inte blåstjärnan vild men förvildar sig lätt om man låter dem vara ifred. Blommar vackert på våren innan ekens löv har börjat skugga för mycket.

Man kan plantera in några andra matbildande perenner som kommer när lökarna har blommat färdigt, titta här: Under det stora trädet. Se även vidare på länkarna i artikeln! Mitt förslag är sockblommor, julrosor, nummeörter, sippor, nävor...

När det gäller katsuran så är rötterna ungefär lika stora och breda som kronan. Ska du flytta den så gör det under senhösten när den har tappat bladen och gått i vila, alternativt tidigt på våren när tjälen gått ur jorden men den inte ännu har hunnit börja vegetera.

Sylvia