Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Egen golf green

Hej
jag undrar kan man anlägga en egen green hemma och hur gör man vilken sorts gräsfrö använder man och finns det färdig gräsmatta som just är gjord för tex. en golf green...

mvh
Björn

Odla svarar:

Jag vågade inte svara på denna fråga, så jag frågade Weibulls/Hammenhögs.

Sylvia

Så här svarade produktchefen Bengt Hansson:
Att anlägga en golfgreen som privatperson kräver absolut fokus på rätt gräsfrö som tål låg nedklippning men framför allt en perfekt skötsel. Vi har en blandning som heter "Golf Green" som säljs i 1 kg:s förpackningar, blandningen är samma som vi har till golfbanor som säljs i 20 kg:s. Dvs. toppsorter som är anpassade för ändamålet. Vi har även färdigt Green gräs som vi säljer på rulle.

Uppbyggnadsmaterial: Det finns många typer av uppbyggnadsmaterial på golfgreener, det går att anlägga golfgreener på matjord med mycket låg andel lera eller ingen lera alls. Kontakta analycen och skicka jordprover till dem för analys och rekommendationer.

Skötsel; här kommer utmaningen, de flesta konsumenter vill ha en fin gräsmatta och trängtar efter en golfgreen men är inte medvetna om att greener klipps var dag, dressas, gödslas, vertikalskärs och luftas regelbundet. Gör man inte dessa åtgärder så kommer gräsmattan att bli mycket fluffig dvs. bildar en tjock filt. Detta medför att syre, vatten inte har så lätt att tränga ned och svårt att klippa på 5-10 mm utan att skalpera gräset.

Jag rekommenderar att man sår t.ex. Extra Green 2,5 kg/100 kvm eller köper Färdigt gräs som heter "Österlenmattan", då får man in ängsgröe och den bildar inte filt på samma sätt och man kan sköta den på ett "normalt" sätt.

Klippning var 3-4:e dag med successiv sänkning av klipphöjden till ca 2,5 cm med rotorklippare och 1,5-2,5 med cylinderklippare, gödsling 3-4 ggr/år och bevattning vid behov. Gå in och titta på www.olleberg.nu där syns en gräsmatta som är sådd med Extra Green och skött exemplariskt. Det är skötseln som avgör hur fint resultatet blir!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB