Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Drivning av amaryllis

Hej Sylvia!
Jag har ett femtiotal amaryllis som jag brukar få att blomma varje år. Jag har experimenterat lite själv och har följt odlingsanvisningarna hur de skall skötas. Som jag förstår får de många gånger för lite näring och ljus.

Efter blomningen blir lökarna många gånger svampiga på grund av att blomman tar mycket näring från löken. Och det tar lång tid innan löken återhämtar sig. Därför brukar jag blanda lite kalk och blodmjöl i jorden så att löken kan ta upp näring redan innan den börjat blomma. Sedan brukar jag vattna dem ibland med hönsgödsel upplöst i vatten. Jag binder upp bladen så att de inte knäcks, det är viktigt för tillväxten med maximal bladmassa.

Jag låter lökarna stå ute på balkongen under sommaren i krukan under takutsprånget i västerläge, dvs. de får eftermiddagssol och ej för mycket regn. Jag vattnar och göder dem givetvis. Men jag tycker ändå att lökarna skulle öka i storlek mera än de gör. Att driva upp sådana jättelökar som finns i affärerna skulle ta 20 år för mej om de dessutom skulle blomma varje år. Jag har letat efter tips hur man skall sköta dem, men det är mest bara enklare tips hur man skall få dem att överleva och eventuellt blomma om man har tur. Kanske är det en del fel i mitt sätt att sköta dem också, men det är bara sådant jag har kommit fram till med experiment.

Nu har jag två frågor som jag vore tacksam för svar på:

1.Hur gör man för att driva lökarna så att man får bra tillväxt på löken?

2. Hur botar man så kallad rödbränna på löken, kan man spruta med något? Har försökt spruta med medel mot svampsjukdomar och mjöldagg, men det har inte hjälpt.

Rolf

Odla Svarar: 

Jag tycker att du sköter dem alldeles utmärkt - faktisk bättre än vad jag "orkar" göra själv!

Vad jag kan mera komma på vore i så fall att gräva ner lökarna i trädgården under någon gles buske, där du sköter dem och de får växa till sig under sommaren. Så tar du upp dem innan kylan kommer och låter vila.

Rödbränna är svår att bli av med. Men den missgynnas av ljus, luftig och inte för varm placering av plantorna. Man kan också försöka med varmvattenbehandling under lökarnas viloperiod. Det kan dock vara svårt att göra hemma: ha lökarna i 43-gradigt vatten under 2 timmar, inte varmare, inte svalare.

Sylvia