Dräneringshål i krukor

Pontus

Hej Sylvia

Jag planterar lökväxter i krukor för att ha på balkongen. Jag har fått tips om att använda krukor i materialet EPP, eftersom jag hoppas att lökarna ska övervintra. Vanligtvis brukar jag borra hål i sidorna på krukan 3 - 4 cm från botten för att vatten ska kunna rinna av men samtidigt behålla en del fuktighet så att växterna inte torkar ut.

Men hur gör jag med dräneringshålen nu när jag planterar lökar? Jag har förstått att de kan börja mögla om det är för fuktigt. Ska jag göra på samma sätt, eller ska jag borra i botten av krukorna?

Hälsningar Pontus

Odla Svarar: 

Hej

Du kan göra dräneringshål på samma sätt, ett par centimeter från botten. Lägg sedan ett lager lecakulor på botten som kommer minst i nivå med dräneringshålen. Använd därefter en mycket väldränerad, sandblandad jord. Vattna när du har planterat lökarna, men inte för mycket. Ställ krukan så att det inte regnar i den.

EPP är ett bra material för allt som ska övervintras i krukor ute, då det skyddar rötterna mot stark kyla. Lägg dock ett lager torra löv och granruskor eller annat luftigt som juteväv över lökarna över vintern.

Med vänlig hälsning Sylvia