Dränera - anlägga gräsmatta

Emma

Hej

Vi har nyligen köpt hus med kuperad trädgård som idag sluttar ner mot en bäck i väster. Idag växer där många träd som vi planerar att fälla, och vi har en massa fylle som ska läggas ut över marken där gräsmattan sen ska växa för att få en jämnare trädgård. Problemet är att det ner mot bäcken är väldigt blött med håligheter som är vattenfyllda, och där växer någon typ av vassgräs som man brukar se växa där det är blött.

Nu till min fråga: Hur ska vi göra för att få en fin gräsmatta och hur får vi bort vätan? Vår önskan är att få en välmående och frisk gräsmatta som är torr och tål aktiviteter. Hur dränerar man en gräsmatta på bästa sätt?

Hälsningar Emma

Odla Svarar: 

Hej Emma

Kuperad trädgård är intressant att planera. Där finns alltid möjligheter till överraskningar.

I samband med att ni ska fylla ut mot bäcken bör ni lägga en dräneringsledning som transporterar bort överskottsvattnet. Ni bör tala med en kunnig entreprenör som kan det här. Jorden som ni ska så gräs i bör vara sandinblandad för att inte bli för blöt. Minimum 10 cm jordlager ska det vara. Grundgödsla med Algomin Trädgård före sådd. 10 kg till 100 kvm. Mylla ner i jorden.

När gräset har kommit upp är det dags att gödsla med Algomin Gräsgödsel. Använd halva dosen på nysådd gräsmatta. MVH Jankov