Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Dr. Schmitmans sockerdruva

Hej
Har Dr. Schmitmans sockerdruva på södergavel. Läste att en Lars reynold drabbats av vinmjölsdagg. Jag kan tänka mig att jag har samma problem två år i rad. Ni föreslår behandling med svavellösning men vilken koncentration skall jag använda. Om det inte är vinmjöldagg, vad kan det då vara?

Tacksam för svar
Bengt

Odla Svarar: 

Det finns egentligen inga effektiva medel mot svampsjukdomar som är tillåtna att användas av amatörer. Kalk kan hjälpa med den gamla bordeauxvätskan som användes förr och används även nu i sydeuropa.

Då ska den släckta kalken blandas med kopparvitriol = kopparsulfat. Jag vet inte om man kan få tag i sådana kemikalier nu för tiden.

I en gammal jordbrukslära från 1936 har jag hittat ett handskrivet recept. 2 kg kalk och 2 kilo kopparvitriol I 50 liter vatten. Silas och sprutas på växterna. Men jag är inte säker på att det är lagligt att använda bordeauxvätska.

Göran