Dör Häggmispeln?

Josefine Karlsson

Hej! För tre år sedan flyttade vi in i vårt hus, och utmed tomtgränsen i söderläge står en friväxande häggmispelhäck, ca 5 meter hög och 40 meter lång. Den är planterad längst ner i en sluttning, ca 15 meter från en väg.

Närstående träd och buskar är äpple, körsbär, vildapel, plommon, syrén och hängalm.

Den ger väldigt bra insynsskydd sommartid och vi är mycket glada att vi har den. Men den verkar må dåligt, det finns mycket döda grenar, och när vi sågade ner några av stammarna som hängde ner för mycket så var veden delvis brun. På sina ställen ser den ut att ha "sår", där barken har trängt undan. Den skjuter mycket nya rotskott och i vissa partier av häcken är den täckt av någon grön hinna. Det finns även svarta partier i barken, som stora fläckar.

Är Häggmispeln på väg att dö? Och vad kan det bero på i såna fall? Kan vi såga ner den och hoppas att den ska växa upp igen?

Tacksam för svar, mvh Josefine

Odla Svarar: 

Låter som någon svampsjukdom som har drabbat den. Svårt att säga utan närmare analys. Ni kan pröva att såga bort alla döda grenar och även de värst drabbade ännu levande grenarna helt och se om de unga grenarna som kommer upp är friska. Behandla ev. med något svampmedel som finns att köpa i Garden Centers.

Sylvia