Doftschersmin

sofie berglund

Hej. Jo, det är så här att jag har hus i Kurdistan där det är varmt under sommarperioden uppåt 50 grader i sol. Kvällen kan ligga på uppåt 40 grader det rör sig om 2 månader som mest.

Så min fråga är då om det finns möjlighet att hämta doftande buskar från Sverige till det varma klimatet? Och speciellt om det är solsida under största delen av dagen?

Finns det några växter som klarar värme? Små blommor har funkat bra men inte gräs. För sommaren som var, la vi gräs, köpt här, men det brändes bort trots sol under bara förmiddagen, så det gör vi inte om. Det finns ju en del doftande växter där nere också men jag är otroligt förtjust i doftschersmin, bland annat. Sen har jag inte riktigt koll på vad allt heter med den doften gör sig så gott i trädgården.

När jag ändå frågar så får jag passa på. Tänkte även höra med dig om du vet något om rabarber, vilken jag så gärna vill odla där nere o dela med mig av. Det finns en liknande rabarber i Kurdistan men de växer fritt på bergen, smakar inte lika gott som de svenska o sen behöva springa i bergen i timmar för att få tag på en bunt rabarber har man inte alltid tid med.

Sofie

Odla Svarar: 

Hej!

Jag kan inte så bra klimatet i Kurdistan, men om det nu är upp till 50 grader varmt, så är det inte så konstigt att gräset bränns. Så du kanske kan pröva fetbladsväxter, t.ex. en matta med olika Sedum-arter? Se här: Sedummatta. Pröva gärna med en mindre bit innan du monterar upp stora bitar. Även mattor av taklök och timjan skulle kunna fungera, sådana kanske du hittar på berget?

På bergen kan du också få idéer om vilka andra växter som kan gå i din trädgård. Titta också in i lokala plantskolor och kika över till andra trädgårdar för att se vad som odlas.

Kanske någon kan visa dig en rabarbersort som passar i det varma klimatet. Jag är inte så säker på att våra svenska sorter klarar det.

Så var det schersmin. Har du möjlighet att plantera den i ett något skuggigt läge, så kan du alltid pröva. Jag vågar dock inte lova att det går.

Men testa följande buskar:

Acer campestre, naverlönn Aronia melanocarpa, svart aronia Buddleja alternifolia, sommarbuddleja Buddleja davisii, fjärilsbuske Caragana , karagan
Cytisus, ginst i olika arter och sorter Eleagnus commutata, silverbuske Halimodendron, saltbuske Hippophae, havtorn
Physocarpus opulifolius, smällspirea Phyracantha, eldtorn
Ribes alpinum, måbär Rhus thyphina, rönnsumak Rosa canina, stenros
Rosa carolina, carolinaros Rosa pimpinellifolia, pimpinellros Rosa rugosa, vresros

Med vänlig hälsning Sylvia