Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Döende thujahäck

Vi har en stilig 2,5m hög thujahäck som kan vara ca 10år gammal. Den har varit jättefin, grön och tät men förra året började enstaka plantor att dö. Nu håller döende på att sprida sig till stammarna som stod bredvid. Detta gäller bara en del av häcken. På plantskolan sa dom troligen torka men vi lurar på att det är någon sjukdom eftersom det ser ut att ha spridit sig. Jag ser inga prickar på grenarna. Vad kan det vara?

Anna-Stina

Odla Svarar: 

Tuja är verkligen mycket känslig för torka, så kan det vara så att den delen av häcken står på ett torrare ställe än resten? Med stenkross e.d. under marken, kanske?

Annars finns det svampsjukdomar som går på tuja, t.ex. kvistdöd, Kabatina thujae. Viktigt är att platsen är luftig och relativt torr i omgivningen, undvik också dysbevattning, vattna bara på marken. Förebyggande kemiska medel finns i handeln. Kanske enklare att byta ut plantorna om de är illa medfarna? Behandla dock de nya och de intillstående plantorna innan du sätter nya (bäst på våren) och byt jorden!

Sylvia