Döende ek?

mattias åkesson

Jag har en 120 år gammal ek på tomten, 5 meter i diameter och minst 15 meter hög. Denna har nu angripits i barken en meter ifrån marken. Den grova gråa barken lossnar när man tar på den och under är det brunt men också svart med vita bomulls-liknande små djurkroppar inne i stammen, även mycket gråsuggor huserar där. Är detta normalt eller illavarslande tecken och i så fall vad göra? Mattias

Odla Svarar: 

Hej!

Tyvärr är det illavarslande tecken. De vita bomulls-liknande små djurkropparna låter som ullöss och bör ju inte finnas där inne. Inga gråsuggor bör heller finnas inne i trädet, så den håller nog på att dö inuti.

En gissning utan att se trädet är att det har angripits av honungsskivling, Armillaria mellea. Denna svamp angriper flera sorters vedartade växter, särskilt om dessa är gamla. Trädet får mindre blad än normalt, barken lossnar främst nära marken vid rothalsarna.Under barken kan man se svampens vita mycel och svarta, bandliknande rhizomorfer.

Ser du något sådant på ditt träd, är det nog så illa att trädet och hela dess rotsystem måste tas bort och brännas. Det går inte heller att plantera ett nytt träd på samma plats på många år.

Med vänlig hälsning Sylvia