Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Dendrobium 'Stardust' och Epidendrum

Hej
Jag har en Dendrobium Stardust och en Epidendrum som båda har bebisar eller vad det heter! Måste jag ta bort dem eller kan jag ha kvar dem och blir det rikligare blomning då? Eller tar de för mycket energi för ursprungsplantan så det bara förstör den och blomningen uteblir?

Vet du om Dendrobium Stardust har något unikt latinskt namn som man kan söka på och då få fakta om just denna sort?

Hälsningar
Anneli

Odla Svarar: 

Hej Anneli,
Kreikis, eller orkidébäbisar, är ett av de sätt orkidéer förökar sig på. Genom att skapa dessa små skott på den egna plantan ökar dess chanser att överleva och sprida sig. När du nu fått keikis på din planta föreslår jag att du plockar bort och planterar dessa för sig själva. Gör dock detta först när keikin har fått minst 5 rötter som var och en är minst 5 cm långa. Före det att de blivit så stora bör de ej avlägsnas från moderplantan. När de blivit så stora kan du dock lossa dem och plantera dem för sig. Efter planteringen sköter du dem som moderplantan, ev. med lite mindre vatten strax efter planteringen.

Dendrobium 'Stardust' är en korsning och Dendrobium 'Stardust' är det fullständiga namnet. Du odlar den dock som övriga Dendrobium nobile-hybrider ('Stardust' är en sådan hybrid).

Vänligen,
Björn
neovita.com/orkideer & odla.nu