Dela stor begoniaknöl?

Kattie

Hej

Min pappa är väldigt förtjust i begonior och har många knölar. Han har haft dem i många år och de blir allt större. De blir svåra att hantera och krukorna måste bli större för varje år. Så vår fråga är: kan man dela en knöl och på så sätt få fler?

Om man kan dela dem, när är bästa tidpunkten och hur ska man hantera dem efter delning?

Vi hade med en knöl till en handelsträdgård och de hade aldrig sett en sådan stor. De hade ingen aning om hur man ska göra.

/Kattie

Odla Svarar: 

Hej

Ja, begoniaknölen är verkligen jättelik!

Det går alldeles utmärkt att dela på en sådan här stor begoniaknöl. Det är bäst att dela begoniaknölarna när du tar fram dem ur vinterförvaringen. Delas begoniaknölarna på hösten är faran större att det blir röta i snitten.

Det ska finnas “ögon” på varje knöldel. Låt sedan knölarna ligga ett par dagar, torrt och varmt, så snittytan kan torka till innan du planterar dem. Du kan talka snittytan om du vill fast det brukar inte vara nödvändigt.

Det mest fiffiga är nog att ta begoniaknölen i två delar där den ser ut att dela på sig naturligt, det vill säga där det finns groddar på båda sidorna. Ni kan förstås dela vidare den sedan men gärna redan innan groddarna har kommit så långt så att ni inte riskerar att slå av några. Ta en vass, kraftig kniv eller en liten grensåg och dela den.

Med vänlig hälsning Sylvia