Dålig tillväxt vinbärsbuskar

Malin Agrell

Hej! Våren 2012 planterade jag fem nya vinbärsbuskar (två vita, två röda och en svart), inköpta på plantskola, i mitt trädgårdsland.

Platsen är solig och skyddad i zon 2 (Göteborg) och buskarna står med ca 1,5 meter mellanrum. Jorden där de står är rätt lerhaltig men jag grävde ner rejält med kompostjord, kogödsel och planteringsjord vid planteringen. De verkade också rota sig bra och gav en del bär redan första sommaren.

I början fick jorden vara öppen runt om plantorna, men jag hann inte rensa i samma takt som rotogräset växte, så jag lade på en markduk och täckbark över hela området (ca 2,5x3 meter). Förra sommaren (2013) avtog dock tillväxten på samtliga buskar, de såg taniga ut och bladen satt glest och var ljusa i färgen. Det kom visserligen en del bär men de var små och glesa. Jag kunde inte se några skadedjur på buskarna. Jag grävde ner några givor kogödsel under markduken ett par gånger under växtsäsongen, men det verkade inte hjälpa nämnvärt.

Var det förra årets tuffa vårvinter som orsakade den dåliga tillväxten? Eller har täckbarken skapat kvävebrist? Eller har markduken gjort att den lerhaltiga jorden blivit för kompakt kring rötterna? Om det är täckbarken, måste den då bort helt och hållet, eller räcker det med att jag gödslar med mer kvävehaltigt gödsel än kogödsel? Jag vill gärna ha friskare buskar i sommar!

Malin

Odla Svarar: 

Hej!

Det kan vara en kombination av båda: dels kvävebrist och för tättpackad jord, dels den hemska vårvintern här på Västkusten.

Jag tror att du skulle kunna lufta under buskarna genom att ta bort markduken och blanda försiktigt in kompostjord i jorden på våren. Akta rötterna! Täck under sommaren med färsk gräsklipp i några omgångar, ta ca 10 cm tjockt lager. Försök manuellt hålla efter ev. rotogräs, som jag dock hoppas har förlorat det mesta av kämpaflöden nu.

Med vänlig hälsning Sylvia