Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Dags för plantering på jobbet

Hej!
Nu våres det rejält här nere i Skåneland, det känns riktigt skönt att sommaren är på väg.

Jag jobbar på motorbanan Ring Knutstorp. Här ska det planteras en hel del blommor och jag har jätte svårt för vad jag ska välja. Vi planterar i gamla cementrör. Vi vill inte ha för mycket jobb med blommorna men vatten ska vi klara av att ge dem. Det ska vara mycket färger och en del lite högre växter som kan stå i mitten. Inte några perenner som ska behöva grävas upp och förvaras inomhus över vintern.

Vore jätte glad om ni kunde hjälpa mig med lite råd.
Soliga vårhälsningar från oss på motorbanan!

Odla Svarar: 

I ett rör kan den pampiga ricinplantan växa.Ni kan ju alltid börja med penséer nu på våren (om ni har aktiviteter på banan redan nu?). Dessa byter ni ut mor sommarblommor senare på sommaren, när penséerna börjar bli risiga. Antingen kan ni blanda färger hej vilt, eller så tar ni en grupp av rör, gärna nergrävda i olika höjder, med varsin färg av blommor. Det senare kan vara trevligare. Vad sägs t.ex. om ett rör med vita, ett med gula och ett med blåa penséer? Upprepa på lämpliga platser.

Senare på sommaren kan dessa bytas ut mot en färgstämd plantering med olika sommarblommor i samma färg, för att ge enhetlighet. Ett par bilder visar vad jag menar. I ett rör kan den pampiga ricinplantan växa, den kan planteras med 2-3 st i ett rör. Nästa rör intill hyser en blandning av olika sommarblommor, här trumpettblomma (Salpiglossis sinuata) i mitten, flitiga lisa, petunia, lejongap, sommarflox och rödbladig hibiscus (bladväxt). Allt det här är i mörkröda nyanser, men inget hindrar att välja växter i någon annan färgkombination än röd. Upprepa den sistnämnda kombinationen på ett par rör intill varandra, gärna i olika höjder.

Plantering med olika sommarblommor i samma färgAnvänd en speciell proffs-urnjord som håller hela sommaren eller gör en egen av kompostjord gödslad med hönsgödsel och Plantacote, som är långtidsverkande. Då behövs ingen gödselvattning under växtsäsongen. Täck gärna jordytan med t.ex. barkmylla för att begränsa ogrästillväxten om ni gör egen jord.

Fler kombinationer att titta på:
http://www.odla.nu/artiklar/i_krukor_och_urnor.shtml
http://www.odla.nu/artiklar/sommarblommor-4.shtml (se även de övriga sidorna i samma artikel)

Sylvia