Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Dags för den årliga kampen

Hej!
Så var det snart dags för den årliga kampen mot allehanda gräs och ogräs. Jag har ett sommarställe på en ö i Roslagen där stor del av min gräsmatta (200 m2) ligger skyddad, halvsoligt och "nersänkt" vilket innebär ständigt fuktig (blöt) jord. Där har jag också problem med sorkar och brännässlor, men potatis och grönsaker växer otroligt bra så det måste vara "god jord". Betyder det högt pH? 

Nu undrar jag följande. Hjälper det, mot vattensamling, att gräva diken runt gräsmattan? Det finns idag diken, ca 0,5 m djupa, på två av gräsmattans sidor. Är de för grunda? Hur gör man när man gräver ner dräneringsrör? Eftersom det är på en ö så har jag begränsade möjligheter att frakta dit sand. Om jag planterar ett fruktträd skulle det kanske torka upp gräsmattan eller kommer sorkarna bara äta upp rötterna?

Gräs och brännässlor växer ohejdat och jag vill nu försöka få bort allt det och så nytt gräs av lämplig, lågväxande sort. Tidigare vårar har jag krattat bort det översta lagret av gräs och jord på andra delar av tomten (det har liksom lossnat av sig självt när jag krattat), men jag är tveksam till att det skulle hjälpa till att få bort brännässlorna, vilka jag förmodar har ett starkt och djupt rotsystem. Vad ska jag göra för att hindra att de kommer upp? Kommer de att hämmas av att jag sår ny gräsmatta?

Sen har vi kirskålen på andra delen av tomten, men det är bara att ge upp den kampen efter att ha betraktat dess enorma rotsystem...

Vänliga hälsningar
Therese

Odla Svarar: 

De flesta växter är inte så känsliga för pH-värdet. De växter som du nämner är inga indikatorer på speciellt högt pH-värde. Det finns gott om näring i jorden verkar det.

Det viktigaste är att ordna ett utlopp så att vattnet i dikena kan rinna bort. Troligen ligger vattensamlingen i en bergskreva där vattnet inte kan rinna ut och spelar diken ingen roll. Dräneringsrör kan du köpa i byggshoppar. Det är bara att gräva ner dem och se till att det blir fall och ett utlopp så att vattnet kan rinna bort. Ett fruktträd tar bort vattnet och visst är det risk att sorkarna äter upp rötter och stambas.

Att så ny gräsmatta hjälper inte eftersom nässlorna är rotade med rotsystem, Nässlor kan utrotas med täta klippningar av gräsmattan så att de inte får chans att ta upp näring och lagra upp i rötterna. Även kirskål kan bekämpas med täta klippningar.

Göran