Cymbidium knoppar slår inte ut

Kristoffer Johnsson

Hej! Köpte en orkide, Cymbidium, utan egentligen veta vad den behöver för att må bra. Den hade stora fina knoppar när jag köpte den och det har den fortfarande. Läste att den inte får komma inomhus innan första blomman slår ut. Min står inomhus i ett österfönster där det är ca 20 grader. Knopparna har som sagt inte slagit ut och jag är osäker på om dem kommer att göra det? Borde jag flytta ut den i vårt växthus nu eller är skadan redan skedd när den nu har fått bo inomhus en vecka?

Odla Svarar: 

Hej,

jag har aldrig hört att den ska stå ute tills den börjat blomma. Jag vet att man kan ha dem utomhus under sommaren men självklart ska de in under vintern. En kyligare period kan också främja blomningen men eftersom din redan har knoppar ska det inte vara ngot problem.

 Om plantan mår bra så kommer knopparna att blomma. De vill gärna står ljust och kräver mycket vatten under sommarmånaderna. Under vintermånadera så vill den ha en viloperiod, under denna tid måste temperaturen hållas låg, max 12° under natten och lite högre under dagen. Detta är de övre gränserna för temperaturen! Under denna period skall de också vara nästan helt torra, bara en liten vattenskvätt då och då får ges till den och ingen näring förrens det att plantan börjat växa igen. Då kan den ställas varmt igen :)

//Anna Theorin