Cyklamenknöl

pernilla

Fick en knöl av en väninna. "Lägg den i fönstret utan vatten så får du se vad som händer", sa hon. Det blev en minicyklamen. Så liten och söt. Vad gör jag med den nu? Jag har frågat på många ställen och googlat men hittar inget vettigt. Tacksam för svar! Pernilla

Odla Svarar: 

Hej!

Visst kan minicyklamen komma med någon stackars blomma även om den inte är planterad. Men sedan har den förbrukat sin näring och tynar bort.

Så plantera den i en låg kruka med sandig, väldränerad jord. Vattna lagom, låt den inte torka ut men inte vara blöt heller. Ha den i svalt, ett ljust fönster men inte i direkt solgass. Ha inte element i närheten, den gillar inte torr, varm luft. Senare under våren och sommaren kan du ta ut den, torrt och svalt. Inglasade uterum och balkong skulle passa den utmärkt om det är svalt men ingen frost under vintern.

Sedan beror det på vilken sort den är och var du bor. Är den en höstcyklamen av arten Cyclamen hederifolium så kan den i södra landet, zon 1-2, klara sig utplanterad i en rabatt med porös jord och bra dränering. Täck gärna över med granris över vintern.

Annars kan du fortsätta odla den i en kruka. Höstcyklamen bör stå torrt och svalt över sommarmånaderna, då vilar den. I slutet av sommaren är det lämpligt att plantera om den i ny jord. Är det en höstcyklamen bör den ju egentligen blomma på hösten.

Vattna inte på själva knölen. Sänk istället ned krukan i ljummet vatten, ta upp den efter några minuter och låt den rinna av. Efter blomning ska den vattnas sparsamt så att den går i vila.

Ge den inte mycket näring, för då växer bladverket men den blommar mindre.

Med vänlig hälsning Sylvia