Cydonia Oblonga - kvittenträd

Emma Ericsson

Hej Sylvia! Jag har frågor angående mitt cydonia oblonga-träd. Jag har letat med ljus och lykta efter svar eller mer ingående information om just detta träd. Jag är ingen erfaren trädgårdsentusiast, utan har bott i hus i ca två år, men mitt intresse är stort. Jag fick ett kvittenträd förra sommaren och redan då var det ca två meter högt med sina längsta grenar. Jag hade även turen att det satt en frukt på trädet när jag planterade det (den trillade tyvärr av i augusti). Jag beskar trädet lite försiktigt utan större kunskap på hösten och nu i våras blommade det för fullt så jag hoppas på nya frukter så småningom. Jag undrar: behöver kvittenträdet andra träd i närheten för att det ska bli frukt?

Trädet har en stam upp på ca 1,5 meter sedan är trädkronan väldigt spretig med långa taniga grenar. Hur beskär jag detta på bästa sätt efter skörd för att det ska få en fin form? Jag misstänker att OM det blir frukt så kommer grenarna att knäckas av tyngden eftersom många är så taniga. Kan jag ta in grenarna rejält? Behöver trädet gödslas, och med vad? Bladen är lite gulaktiga, ska de vara så eller beror det på för mycket/lite vatten/skadedjur? Många frågor, men jag har inte hittat svar någonstans. Hoppas att du kan hjälpa mig.

MVH Emma Ericsson

Odla Svarar: 

Beskärning är ungefär som med äpple/päron, man tar bort grenar som växer inåt i kronan eller skaver mot varandra. Man kan också forma till trädet genom att klippa över ett utåtriktat öga så att man får in luft i kronan, men den kräver egentligen ingen större beskärning. Om det kommer för långa årsskott så kan man antingen korta in dem om de sitter bra till eller ta bort om de växer fel. Man kan klippa under JAS-perioden om det inte sitter frukt på grenarna, annars strax efter skörden.

Om du är rädd för att de ännu så tunna grenarna kan knäckas av frukternas tyngd, så fixa stöd till dem: kraftiga grenar med Y-form körs i marken och stöder kvittengrenarna underifrån tills du har skördat.

Du kan gödsla den med stallgödsel, NPK eller vad du nu har, den vill gärna ha måttligt kalkhaltig, men näringsrik jord som är varm och inte för våt.

Sylvia