Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Cycas Revoluta, Kottepalm

Hej!
Kan ni hjälpa mig att föröka min Cycas Revoluta = Kottepalm eller Japansk prydnadspalm? Jag har haft den ca: 25 år och den är ganska stor. Det dyker upp små kottar på sidorna lite då och då, som jag på flera olika sätt har försökt att sätta i nya krukor. Men tyvärr så händer det ingenting. Har ni något bra tips vore jag väldigt glad.

Så har jag en alldeles för stor och yvig Ökenros, som jag undrar hur hårt man kan klippa ner.

Tack på förhand.
/ Barbro Nilsberth

Odla Svarar: 

Det Barbro var ute efter verkar ha varit de små sidoskotten (engelska pups" som ju inte är kottar) som brukar bildas på den japanska kottepalmen Cycas revoluta. Det går att få nya plantor om man skär av dessa men det kan ta lång tid innan dessa pups rotar sig och ännu längre tid innan något blad visar sig. Sannolikheten för att lyckas med dessa pups ökar avsevärt med storleken på pupsen och vid plantering krävs en oerhört lucker jordblandning, brukar själv använda nästan ren sand till dessa typer av plantor. Annars är risken stor för att dessa pups ruttnar innan någon rot har bildats.

Fröna till Cycas revoluta håller sin groddbarhet under lång tid, åtminstone något år efter att de har blivit färdiga att så vilket inträffar något drygt år efter fröet har lossnat från moderplantan eftersom dess sk "after ripening time" är ett drygt år. Men tar man bort det hårda skalet sk sclerotestan, vilket man inte bör göra även om det brukar stå så i anvisningar, så ruttnar fröet ganska snabbt om det inte gror direkt. Gör man inte det är fröet ganska lätt att få att gro med tillräckligt tålamod. Har själv väntat i över två år innan en Cycas seemannii grodde men då ingick även den sk "after ripening time" vilket jag inte kände till om fröet hade genomgått då jag fick tag i fröet. Det syns ju inte utanpå fröet men skär man itu ett frö om man har många tillhands så kan man uppskatta denna tid bättre för hela batchen.

Det känns mycket positivt att det har dykt upp någon fråga om dessa typer av plantor som ligger mig så varmt om hjärtat, är exvis medlem i det internationella kottepalmssällskapet dvs Cycad Society. Ville dock bara kommentera några detaljer i det i övrigt utmärkta svaret.

Vänligen Jan Andersson