Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Coctalitomater, Gelbe dattelvein

Hej Göran!
Som nybliven växthusägare undrar jag vad mina coctalitomater Gelbe dattelvein drabbats av. Jag har några andra "större" sorter som inte verkar drabbats. Eventuellt har gurkplantorna smittats där jag klippt sidoskott. Ganska långt ut på tomatgrenarna bildas ett gråbrunt ludd och grenen blir brun där angreppet är. Outvecklade blomknoppar blir i stor omfattning angripna och dukar under. När man rör vid en angripen gren ryker det om den. Jag har klippt bort smittade delar och kanske dumt nog lagt i komposten.

Vad kan det vara för sjuka? Har det varit för fuktigt i växthuset? Kan jag göra något mer för att rädda mina favorittomater? Är Gelbe dattelwein extra känslig för denna farsot?

MVH Per Malm

Odla Svarar: 

Mot slutet av växtperioden blir vissa växter mer mottagliga mot mögelsvampar. Det är en del av döden för växterna att bli angripna av olika organismer. De har ju gjort sitt så det är naturligt att de dör. Det blir ofta dagg inne i växthuset och det torkar inte ut. Det är bra grogrund för svampsjukdomar. Det finns ingenting man kan göra åt det.

Göran