Cocospalm, hur sköter jag den?

Kjerstin Edström

Har köpt en kokos-palm men har ingen aning om hur den skall skötas. Har tänkt att den skall stå på en ute-terass med tak över i kruka. Behöver råd.

Mvh Kjerstin

Odla Svarar: 

Hej! Ha den inne att börja med om du inte vet om den är avhärdad i plantskolan. Men ta inte ut den innan det är minst 18 grader, den vill ha mycket värme och fuktigt, "tropiskt" luft. Avhärda den genom att ta ut den några timmar per dag, halvskuggigt, så in igen över natten. Öka tiden allt eftersom tills den kan stå ute hela dygnet.

Kokospalmer brukar inte bli särskilt gamla i våra centralvärmda, torra hus. Man kan ju inte tillhandahålla tropisk värme och hög luftfuktighet som t.ex. i ett botaniskt växthus. Hemma klarar de sig så länge de kan få näring från kokosnöten, men sedan säckar de ihop efter ett tag även om man försöker gödsla. Vattna normalt, dvs. känn med fingret när jordytan börjar torka. Duscha gärna ofta med regnvatten. Håll ett öga på bladen så att ev. trips inte överraskar. Försök ge den så mycket ljus som möjligt, vintern blir annars kritisk.

Med vänlig hälsning Sylvia