Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Cocos nucifera

Hej
Jag köpte en kokospalm från IKEA för bara ett par dagar sedan. Den såg frisk och välmående ut med stora intensivt gröna blad. Det var kallt ute, och jag gick med den ca 10 minuter i kylan. Nästa morgon var det största bladet plötsligt brunrödaktigt. Jag chansade på att det inte var någon fara, och tog med mig växten till skolan (studerar på Konsthögskolan och jobbar på ett projekt med växter). Igen fick palmen stå ut med en tio-minuters promenad i kyla. Jag lindade in den så gott jag kunde i tidningspapper, men endast nedersta delen av palmen täcktes. Snart var alla blad som var utanför rödfärgade. Nu, ytterligare två dagar senare, har de börjat torka och skrumpna.

Palmen står inne i ett växthus jag byggt här, som håller högre temperatur än ett normalt rum. Jag har även en speciell lampa för växthus här inne. Är väldigt ledsen för min palms skull, och undrar vad jag kan göra för att rädda den? De två nedersta, minsta bladen ser fortfarande fina ut. Kan det ha haft med kylan att göra? Enligt IKEA-etiketten heter plantan Cocos nucifera på latin.

Tacksam för svar!
Jana

Odla Svarar: 

Ja, tyvärr så har den frusit på vägen! En växt som kommer från varma förhållanden med växthus- eller rumsvärme, tål inte plötsligt tas ut i -10 graders kyla!

Men du behöver inte ha den varmare än rumstemperatur, snarare lite svalare. Extraljus är bra att ha.

Låt den nu vara inne och ta inte ut den i kylan igen! Du kan senare behöva ta bort de fula bladen, det kommer säkert nya när den börjar trivas igen.

Håll dock ett öga på så den inte får trips, chockade växter drabbas ofta av det!

Sylvia