Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Clivia

CliviaHej!
Jag tror det är en Clivia jag har.
En lilja med långa gröna blad och blommar med en orange blomma på lång stängel. Blomman är väldigt gammal. Kommer från min farmor.

I krukan bildades för några år sedan ett nytt skott som nu är lika stort som det ursprungliga. Den äldsta delen är till höger. Kan jag dela blomman? Hur gör jag.

Sista blomningen hade blomman längst ner . Vad är det för fel?

Med Vänlig Hälsning
Gunilla

Odla Svarar: 

Ja, det är en clivia. Du kan på våren ta upp hela plantan ur krukan, byta jord och ta loss delarna av varandra och plantera i egna krukor.

Jag ser på bilden att det finns sjuka rötter på ytan som du bör ta bort. Köp högklassig blomjord med leca och ta fram 2 krukor i ung. samma storlek som nu. Ta försiktigt ut den gamla plantan ur krukan, skaka av så mycket jord du kan och lägg växten i en hink med vatten. När jorden är borta ser du lättare hur du ska få loss plantorna ut varandra så att du skadar dem så lite som möjligt. Se till att varje planta har kvar friska, vita rötter. Ställ inte de nyplanterade växterna i solen, låt dem stå på norrsidan under de närmaste veckorna. Vattna dem efter omplantering och vattna sedan mycket sparsamt, vattna inte om jorden fortfarande känns fuktig. Efter de första veckorna på norrsidan kan du ställa dem på öster- eller västerfönster.

Att clivian blommade med en kort stjälk nere, har att göra med hög vintertemperatur och antingen för lite eller för mycket vatten.

Sylvia