Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Clematis

Varför ska det vara så svårt att ta reda på när mina clematis ska klippas ner, har tre stycken Niobe, Blue Boy och Huldine.

Eftersom jag aldrig har sett dom blomma så vet jag inte om det är tidiga eller senblommande. Blue Boy stod på tomten när vi flyttade hit för tre år sedan, den kommer upp ca.50 cm sen faller den död ner. Det gjorde den även för förra ägaren. Den har jag flyttat och gett ny jord. Huldine kom aldrig mer än 30 cm, den såg ut att ha dåligt med vatten eftersom den var planterad intill en björk, jag flyttade den också fick också ny jord. Och till Niobe som är inne på sitt tredje år den är också mycket klen och blir inte så hög kanske 80 cm.

Alla tre står i halvskugga och jag grävde till och med ner ett rör till rötterna för att vattnet lättare skulle komma dit det skulle eftersom det ät torr sandmark här.

Marion

Odla Svarar: 

Det kanske är just den torra sandjorden som är boven? Klematis är mycket näringskrävande också, sådär "halv gris" varje vår och gärna den andra halvan vid midsommartiden! :-) Det går bra med kogödsel eller annan kraftig gödsel. Och så försök blanda torv och mullämnen (kompost om du har) i jorden så mycket du kan, öka gärna varje år då sandjord tycks "suga" i sig all mull.

Om de är så där små, så låt bli att klippa alls tills de är någorlunda stora. Visserligen ökar klippning möjligheterna att få fler skott från marken men då måste ju plantan må någorlunda bra först.

Huldine och Blue Boy blommar i juli-oktober, Niobe i juni-september. De två första behöver bara lätt puts eftersom de blommar på både nya och gamla skott, Niobe kan klippas något mer på våren, blommar på årsskott.

Sylvia