Citrusträd - belysning

Britt-Marie

Hej

I april fick jag ett citrusträd, calamondin, fullt med blommor och både gröna och gula frukter. Jag placerade trädet i ett söderfönster där det trivdes så där - det tappade en hel del blad. I juni flyttade jag ut trädet på balkongen (söderläge) där det verkligen har stormtrivts. Det har blommat, gjort nya gröna frukter och vuxit till snart dubbla storleken. Men vad gör jag nu till vintern?

Alt 1: fönster mot söder i vardagsrummet där det stod från början?

Alt 2: fönster mot söder i mindre och något mörkare rum men i stort sett samma temperatur som i vardagsrummet (någon grad svalare)?

Alt 3: förråd mot söder med fönsterdörr där temperaturen kan vara runt 15 grader när det är som kallast ute? Kan vara något dragigt om det ska vara svalt, dessutom lite mörkt (även med persiennen uppdragen).

Jag förmodar att trädet i alla alternativen behöver tillskott av ljus - vad rekommenderat du? Och hur riktar man ljuset?

/Britt-Marie

Odla Svarar: 

Hej

Citrusträd kan blomma och sätta frukter året om men måste skyddas från minusgrader. Som alla medelhavsväxter vill de tillbringa vintern ljust och svalt.

Min rekommendation är att du använder en särskild växtlampa med ljus i vitt eller blå/vitt ljus som ditt citrusträd belyses under. LED är oftast mest effektivt och även energisnålt så det rekommenderar jag dig att välja framför andra alternativ. I ditt fall tror jag att det räcker med att du antingen hänger upp lampan ovanför citrusträdet eller riktar en spotlight mot det.

Mvh Hanna