Citrus x myrtifolia

Sonja

Hej jag har köpt en citrus myrtifolia med massor av gröna och lite gulnande frukter på. jag läste non stans att dessa frukter inta är ätbara. Betyder det att dom inte är goda, eller att dom är giftiga. Kan dom inte ens användas som citron i bakvärk, och maträtter o.l. Om dom är användbara i maträtter...skall dom vara helt orange då? Och kan dom stå inne i vardagsrummet nu på denna tiden av året så att frukterna kan mognas, eller mognas frukterna i mitt växthus som är lite uppvärmt.
/Sonja

Odla Svarar: 

Hej!

Chinotto, Citrus x aurantium Myrtifolia-Gruppen är en småbladig, lättskött och hållbart litet citrusträd. Det växer långsamt och kan stå ute på vindskyddad plats under sommaren. Under vintern vill den stå ljust och svalt men frostfritt, växthuset kan passa om det är värme där. Låt den inte torka helt, duscha bladen då o då.

De små, dekorativa frukterna är mycket bittra i smaken, så det är det som menas med att de knappast är ätliga. Giftiga är de inte. Du kan alltid pröva till marmelader ihop med andra citrusfrukter, de ska vara orange då.

Med vänlig hälsning Sylvia