Citrus i Spanien

Tina

Vi har en liten lägenhet i Spanien med en liten trädgård som ligger mot syd.

Vi vill gärna ha ett citrusträd där, men de som hade lägenheten innan provade att odla ett citronträd, och han hade det i 4 år men det blev aldrig frukt, medans flera andra grannar lyckades, fast deras trädgårdar låg åt nord, med skugga.

Är det något speciellt man ska tänka på o vilket träd du tror passar(det brukar vara 35-40 °c på sommaren mitt på dan, i juli,augusti o på vintern cirka 15-20°c),våra kusiner har både citron- o apelsinträd, men dom e i skugga. behöver citrusträd mycket plats för rötterna? o finns det nån bra bok (på svenska) om hur man ska sköta träden när det e så här varmt?

MVH manda

Odla Svarar: 

Det bästa är om du går till en lokal plantskola i Spanien och frågar efter en passande sort där. De lokala odlarna är mycket bättre på att svara på denna fråga än vad jag är, jag bor ju i Sverige med helt annat klimat.

Citrus trivs bäst på soligt läge, men är det väldigt varmt, så skugga mitt på dagen är säkert bara bra. Siesta för trädet! Och så behöver det ju förstås vattnas om det inte regnar.

På svenska finns det böcker som syftar på att odla medelhavsväxter här hemma, så det är säkert enklast att köpa en bok i Spanien. Den talar om det lokala klimatet och hur man odlar där nere. Det finns säkert böcker där även på engelska, om du inte skulle klara av spanskan.

Lycka till! Sylvia