Citronträd med frukt - råd

Eva-Lena

Hej

Har ett stort citronträd inne i vardagsrummet, det är en jättestor citron på det. Men jag har läst att man inte får röra citronen, att den ska trilla ner själv för då är den färdig. Men jag undrar verkligen om det är sant, för den är mjuk nu, en stor, gul citron. Bladen är stora och gröna.

Nästa fråga: Behöver man duscha den? Jag vet inte hur jag ska sköta den. Jag vattnar den men behöver den en annan skötsel? Ska jag ta ut den på sommaren till balkongen?

Det var några frågor hoppas att du kan svara på dem, behöver lite råd.

Tack på förhand.

/Eva-Lena

Odla Svarar: 

Hej

Du behöver inte vänta på att citronen ska trilla ner själv. Du kan känna på frukten - är den som din citron stor, gul och redan lite mjuk, kan den till och med vara på väg att bli övermogen, så ta citronen och använd den.

Du kan duscha citronträdet då och då om du har torr luft inomhus, det skadar inte. Vattna lagom, inte så mycket nu under vintern, något mer under våren och sommaren. Det finns en specialgödsel för citrusväxter, du kan köpa en sådan och så gödslar du enligt instruktionerna på flaskan under tillväxttiden.

Du kan mycket väl ta ut citronträdet på balkongen under sommaren. Om citronträdet är stort är det en bra idé att ställa det på en krukvagn så att det blir lättare att dra det fram och tillbaka. Du behöver nämligen vänja citronträdet sakta vid att bo ute, ta inte ut det helt plötsligt, utan ta ut det när det är minst 15 grader varmt och låt det stå i skuggan i början. Ta in det igen efter några timmar. Fortsätt så här och öka tiden och flytta citronträdet lite soligare allt eftersom tills det kan stå ute dygnet runt. Lämna dock inte citronträdet ute om det är risk för kalla nätter.

Mer om citrusväxter finns att läsa här: Citrus hemma

Med vänlig hälsning Sylvia