Citronträd i växthus

Kristoffer Johnsson

Hej! Här kommer ännu en fråga om citronträd som jag inte riktigt hittat något bra svar på än. Jag har ett ganska stort citronträd (ca 180 cm) som jag ska försöka övervintra. Jag har två alternativ och jag skulle vilja ha hjälp med vad som blir bäst för mitt träd.

Alteranativ 1: Trädet får stå i vårt fristående, inglasade uterum. Trädet placeras på en tjock frigolitskiva och krukan isoleras med bubbelplast och säckväv. I uterummet blir det ungefär lika kallt som det är kallt utomhus, däremot blir det varmare när solen står på eftersom luften i uterummet värms upp fort. I uterummet kommer det in gott om dagsljus och jag har växtbelysning som jag kan koppla in under den mörkaste tiden på vintern.

Alternativ 2: Jag tar in citronträdet i huset och placerar det i ett rum i källaren. Här ligger temperaturen på runt 18 grader. Det är ganska mörkt i rummet, endast källarfönster men jag har växtbelysning som jag kan hänga upp.

I alt 1 är jag rädd för att det blir för stora temperatursvängningar mellan dag och natt. I alt 2 är jag rädd för att det blir för varmt och torrt. Frågan är vad som är bäst?

Odla Svarar: 

Uterummet skulle annars vara bra om du kan ordna en s.k. frostvakt. Den är ett litet elektriskt element som kan ställas in på cirka 5-8 grader och kopplar automatiskt på när det känner att temperaturen faller under det inställda. Skuggning mot alltför stark sol på vårvintern kan också behövas.  

Källarens 18 grader låter för mycket, men annars skulle det även fungera i källaren om du kan ordna tilläggsljus och sänka värmen till ca hälften. Där är det ju ingen fara för stora temperaturskillnader.

I båda fallen behöver du förstås kolla så att trädet inte torkar ut utan får en skvätt vatten då o då.  

Sylvia