Citronträd

Anders

Hej Sylvia

Jag har ett citronträd som jag har haft inne i ett år ungefär, det blommade fint under förra sommaren (trots att det stod inomhus hela tiden). När det införskaffades fanns två fullvuxna citroner på och efter de har jag fått två små citroner, dock bara en som hållit sig kvar över vintern.

Nu är det så att jag upplever att trädet börjar tappa kraft och jag är livrädd att det skall dö. Det producerar mängder av sockerdagg och bladen börjar bli bruna i kanterna, en av huvudgrenarna verkar vara genomtorr, då den tappat alla blad och är som torrt virke. Jag har mitt hopp uppe då en citron fortfarande håller sig kvar (om än dock grön) och den inte tappat alla blad.

Nu fråga: Hur bör jag göra, den kommer tyvärr inte att komma ut, då jag bor i lägenhet, jag fick dock höra när jag köpte den att den skulle gå att ha inne året om. Hur kan jag hjälpa den? Bör jag nu plantera om den? (vilket säljaren sa inte behövdes göras på flera år) Jag behöver hjälp, vill verkligen inte att mitt underbara träd skall försvinna.

Mvh Anders

Odla Svarar: 

Ditt citronträd ser ut att lida av näringsbrist.

Jag ser inte hur stor kruka citronträdet står i, men verkar krukan vara för liten för kronan så kan du ta en större kruka och citrusjord, bädda in hela krukklumpen i ny jord och vattna. Börja också gödsla med citrusnäring enligt instruktion på flaskan.

Den torra kvisten får du testa om den verkligen är torr även inuti eller om den bara har tappar bladen, då det kan komma nya blad om grenen lever.

Du har inte en balkong där ditt citronträd kan bo under sommaren? Det tror jag den skulle gilla.