Citronplanta ledsen vid vinterförvaring.

Lisa G

Hej! Jag har haft mitt citronträd i snart tre år och den står just nu inne för vinterförvaring för andra gången. Men den verkar väldigt ledsen. Den tappar massor av blad och små grenar skrumpnar ihop och trillar av. Jag tog in den i mitten av oktober då nattemperaturen började gå under 10 grader. Den står i ett rum med växtbelysning (från Blomsterlandet, en 30 W lampa) som lyser ca 9-10 h/dag. Lampan är riktad mot citronen så den får allt ljus för sig själv. I rummet är temperaturen ca 10-15 grader. Citronen är planterad i medelhavsjord/citrusjord. Jag vattnar då och då, och duschar den lite titt som tätt. I december fick den spinnkvalster, då gjorde jag såpalösningar och duschade plantan ett par gånger med den vilket faktiskt verkade ge effekt då jag inte sett något spinn-nät efter det. Jag har även sprayat med spinnklaster-spray en gång efter det i förebyggande syfte. Ovanstående förutsättningar är exakt samma som under förra vinterförvaringen men den gången så klarade sig citronplantan perfekt, medan det känns som den är på väg att dö under denna vintern. Nu vet jag inte längre vad jag ska göra, så jag tar tacksamt emot hjälp från någon kunnig. Bilden är på hur citronplantan ser ut idag (29/1). Jag har flera bilder men verkar bara kunna ladda upp en... Tack på förhand.

Odla Svarar: 

Det är faktiskt så här många citronpalntor ser ut så här års. Det är främst ljusbrist som gör att de itne trivs så bra. Öka tiden till 13-14 t / dygn, helst dagtid. Kolla också att den int etorkar ut, bladfall är ofta resultat av att den någon gång har blivit uttorkad.

När ljuset återvänder och du ökar vattningen och ev. byter jord så tror jag nog att den piggnar till igen och kommer med nya blad. Ta dock bort de torra bladen som hänger kvar.

Sylvia