Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Citron planta

Hej och tack för en bra sida!
Jag har en citronplanta som växer fint på min inglasade balkong i västerläge (Malmö). Jag har en del fönster öppna så det inte blir för varmt och stillastående luft. Långa nya skott har uppkommit och blommade gjorde den i början på sommaren. Kontinuerligt tappar den dock ett blad då och då. Nya blad ser fin fina ut men många äldre blad pekar neråt.

Mitt problem är att citronerna som kommit efter blomningen antingen blivit svarta eller ramlar av när de blivit en till två centimeter stora. Nu finns det tråkigt nog bara en som sitter kvar av de sex som uppkom efter blomning.

Jag har även tomater, lavendel, citron timjan, rosmarin, pelargoner och diverse kryddor på balkongen. Jag har kämpat med spinn ett par år och rengjorde hela balkongen ordentligt innan jag inskaffade alla ovan nämnda växter i år. Spinn har visat sig i år med men jag har hållit efter med vatten sprayning morgon och kväll plus rejäl duschning och såpsprayning vid något enstaka tillfälle. Jag har dessutom gett näring ofta under sommaren.

Hur får man citronerna att sitta kvar och bör jag plantera om, beskära?

Trivs alla växter att sprayas med vatten?

Finns det någon bra bok som beskriver hur citroner trivs och bör skötas (beskärning, omplantering etc.)? Jag skulle väldigt gärna fördjupa mig i detta ämne!

Tacksam för svar!
//Daniel

Odla Svarar: 

Ja, du bör nog läsa lite djupare i ämnet för det finns många orsaker varför den tappar blad och frukterna blir svarta, men det senare låter som sotsvamp. Dock svårt att veta utan att se patienten.

Här kan du läsa mer: http://www.odla.nu/artiklar/citrusvaxter_hemma.shtml och så finns det massor av inlägg på Forumet om du söker med citrus på Odlas SÖK.

Men köp gärna en bra bok också och läs på, t.ex. denna http://www.bokus.com/b/9780696236051.html?pt=search_result

Sylvia