Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Chrysalidocarpus lutescens

Hjälp min jättefina Chrysalidocarpus lutescens har blivit sjuk. Det ser ut som den har fått "mjäl" (brunaktiga skal på kroppen). Har haft den i ett år, står i en jättelik kruka med jord/lecablandning, vattnar den 1 gång i veckan.Vet ej vad jag ska göra. Kan Ni hjälpa mig?

Jan

Odla Svarar: 

Låter som om den har drabbats av sköldlöss. Tyvärr är de mycket svårbekämpade då de döljer sig under sina sköldar, så man inte kommer åt dem med att spruta. Palmen har dessutom många gömställen så de är svåra att hitta och plocka bort, men försök ändå.

Ju fler sköldar du lyckas plocka bort (t.ex. genom att försiktigt pilla med en tunnbladig kniv, men skada inte växten!) desto bättre.

Annars får du skära bort de värst angripna bladen och sedan kan du koncentrera att spreja de unga, rörliga, sköldlösa djuren med såpsprit eller någon bekämpningsmedel, t.ex. Insektsfritt. Provado-pinnar nedstuckna i krukjorden kan också hjälpa till en viss del.

Det finns också en biologisk bekämpning i form av skalbaggen Cryptolaemus monteouzieri, se Lindesro/Svenska Predator: http://www.lindesro.se/

Och så se till att växten mår bra, vattna inte för mycket under vintern men spraya gärna vatten med blomsprutan några gånger under veckan. Tilläggsljus i form med lysrör hjälper också i trivseln.

Sylvia