Chiliplanta tappar blad

Joakim

Hej

Jag köpte en chiliplanta till min fru i juni som gett otroligt mycket chilifrukter. Mot hösten så fick vi mindre och mindre frukt och till slut när vintern kom så var frukt och blad borta. En naturlig process tänkte jag, men när jag läser runt lite på nätet så blir jag osäker.

Ska vi beskära denna eller låta stå i fönstret till våren? Den står i stora fönster mot söder i vardagsrummet, så den får ljus från morgon till kväll och det blir ordentligt varmt sommartid också.

Tack på förhand.

/Joakim

Odla Svarar: 

Hej

Vanligen odlas chili som ettårig, det vill säga, man börjar på våren och håller på till hösten så länge den ger frukt. Sedan slänger man sin chiliplanta och skaffar en ny igen på våren.

Din chiliplanta har gröna grenar så visst kan den komma igen. Jag tror att det är ljusbrist som fått chiliplantan att tappa bladen. Även om den står i söderfönster så räcker inte det naturliga ljuset under vintern, utan den behöver tilläggsljus, en LED-växtlampa eller lysrör.

Låt chiliplantan stå kvar i fönstret och klipp den lite på vårvintern, i februari-mars när ljuset åter ökar, så kommer den nog med nya blad. Chiliplantan kan också behöva ny jord sedan. Kolla dock så att det inte sitter löss eller dylikt på den.

Med vänlig hälsning Sylvia