Chilin blommar inte

Yelene

Hejsan

Jag fick i somras ett litet chiliskott av min moster som nu vuxit upp till en över meterhög planta. Det verkar inte vara något fel på den, men när den väl vuxit till sig gav den bara 2 ynkliga, små vita blommor under hela sensommaren. Dessa föll av, innan dess var jag där med en tops och gullade runt lite. Men ingen frukt och inga fler blommor. Varför vill den inte blomma? Tidigare i somras vattnade jag den varje dag, nu ca 1 gång i veckan då den inte slukar lika mycket längre.

Utöver det undrar jag lite över bladen, de som växer på själva stammen har börjat hänga lodrätt nedåt, de är däremot spänstiga och friska, gör de så?

Med vänlig hälsning Yelene

Odla Svarar: 

Hej

Din chiliplanta kanske växte så mycket att den inte "hade tid" att blomma eftersom all kraft gick åt till växande, och så var sommaren inte heller den bästa ur chili-synpunkt, som ju vill ha sol och värme.

Om du nu har din chiliplanta som krukväxt inomhus så sköt om den under vintern. Ge chiliplantan en ljus plats och vattna så pass mycket att den inte slokar, vilket kan vara fallet här. Om inte, så syna bladen noga så att det inte finns någon ohyra på dem.

En chili som bildar "träig" stam brukar tappa de nedersta bladen av sig själv, så kanske din chiliplanta håller på med detta nu? Alltså, att de nedersta bladen kommer att falla av.

Lyckas du sköta chiliplanta så att den klarar sig till våren kan du sedan klippa den lite om det behövs, byta jord och fortsätta driva chiliplanta även nästa sommar. Kanske det blir både blommor och frukt då.

Med vänlig hälsning Sylvia