Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ceder

Hejsan kära trädgårdsmästare!
Jag har köpt en planta av Cederträd från Libanon (växtort ca 1800 m över havet), är ca 50 cm hög, kostade 20 SKr.

Hur skall jag plantera trädet, vad krävs det av placering i trädgården samt vilka jordförhållanden krävs?

Där jag köpte trädet rekommenderade man att plantera den i en stor kruka över vintern så att rötterna får växa till för att sedan plantera ut den genast då tjälen gått ur jorden.

Eller är det OK att plantera redan nu?

Ha det gott,
Göran, Enhörna (utanför Södertälje, vid Mälarens strand)

Odla Svarar: 

Visserligen finns det ett antal libanoncedrar i södra Sverige, men eftersom du köpt den på plats, så behöver den säkert acklimatisera sig. Så gör som du blev tillsagd, ta en stor, gärna isoler-kruka (se t.ex. här: http://www.lindesbergskrukan.se/) med näringsrik, väldränerad jord och ha den i ett varmt, vindskyddat ställe fram till hösten. Inför värsta vinterkylan ta in den i ett LJUST förråd e.d. som håller nollan dvs. inte får så många minusgrader. Glöm inte att vattna! Är det plusgrader ute under vintern så kan den komma ut då och då för att få friskt luft, men ta in igen om frost hotar.

På våren kan du sedan plantera den, då får den en hel sommar att rota sig. Plantera den på ett varmt och vindskyddat ställe. Täck marken väl med torra löv och granruskor inför första vintern ute och skydda kronan mot tidig vårsol med solskyddsväv.

Lycka till!
Sylvia