Calamondin

Hej Sylvia !
Har en Calamondin som jag har haft ute hela sommaren som har blommar vuxit där är jätte många frukter på, eftersom det börjar bli kallare får jag ta in den så snart det blir sämre väder jag skulle vilja ha ett råd var jag skall sätta den, om den skall flyttas in i rumstemperatur eller i garaget och hur mycket vatten den skall ha jag har duschat den hela sommaren skall jag fortsätta med det?

Har en fråga till det gäller min palm Phoenix roebelenii som har den stått ute i sommar förvisso har där blivit lite brunt på bladen men det är nog inte så konstigt i sol och starka vindar men den ser ut att må bra det kommer nya skott hela tiden har duschats regelbundet fått mycket vatten långtidsvärkande näring, skall också tas in snart hur skall jag göra då skall den först in i garage/ förråd eller kan jag ta in den direkt ? Planterade om den i våras i större kruka när jag tog ut den behöver jag göra något nu skall jag ge mer näring eller vänta till våren?

Tacksam för svar
Hälsningar BM
Tack för all trevliga tips som finna på Odla .nu

Odla Svarar: 

Säkert mår både din calamondin och palm bäst av att komma inomhus och det fort, innan det blir nattfrost!

Har du möjlighet att ta in växterna till ett "mellanläge", alltså ha dem ljust men svalt (men något varmare än det är ute) i något utrymme så att de får sakta vänja sig till varmare läge? Försök sedan placera dem så svalt inomhus (ca 15-17 grader) och ljust du kan, gärna med en lysrörslampa ovanpå.

Fortsätt gärna med att duscha din Calamondin, gärna med rumsvarmt regnvatten.

Sylvia