Calamodin med vita kryp

Hej Sylvia!
Jag har en Calamodin som mår bra men som har massa små vita ludna platta kryp med antenner eller känselspröt. Jag är nyfiken på vad det kan vara för några små gynnare och hur jag får dem att lämna min Calamodin i fred?

Tack
/ Jakob

Odla Svarar: 

Aj då! Den har drabbats av ullöss! Ullöss tillhör samma familj som sköldlöss, men saknar sköld. Inte det lättaste att bli av med, de är mycket svårbekämpade!

Så ifall kalamondinen har mycket ullöss skulle jag nog slänga den. Är den extra värdefull så att du absolut vill bevara den, kan du ju satsa på att testa bekämpning. Men det är stor risk de kommer tillbaka, för de sitter ju ofta även på rötterna och kallas då rotlöss. Kraftigt angripna plantor bör alltid kastas, liksom plantor med rotlöss, annars sprider de sig till alla växter snart.

Så här gör man om man vill försöka bekämpa, men det viktigaste, när man köper nya växter, är att titta noga att de är fria från ullöss och annan ohyra!

- Ta bort alla ullöss som du ser, med en pincett eller bomullspinne doppat i sprit.
- Spruta växten med 5% såpspritlösningen, upprepa med 7-10 dagars mellanrum 5-6 gånger och torka av växten med svamp eller trasa doppat i såpspritlösning. Vätskan måste nå alla delarna av växten!
- Även kemiska bekämpningsmedel med olika handelsnamn finns i handeln, fråga!
- Gör noga rent ytterkrukan, fönsterbrädan och själva fönstret eller andra ytor där växten stått
- Biologisk bekämpning är möjligt med skalbaggen Cryptolaemus montrouzieri som äter ullöss, om man vill ha små skalbaggar i sina växter istället. Se http://www.lindesro.se/

Sylvia