Bygga upp viktoriansk trädgård

Jeanette

Tack för snabbt och informativt svar på min tidigare fråga!

Huset vi bor i är från minst 1865, men är ombyggt i omgångar. Jag är lite sugen på att försöka göra trädgården i viktoriansk anda, men börja smått, eftersom jag inte vet hur mycket tid jag kommer att kunna tillbringa i trädgården. Jag kan väldigt lite om viktoriansk stil, men tror mig veta att en karaktäristika är att inreda trädgården som olika rum.

Jag har tänkt att jag vill ha en köksträdgård, med pallkragar för att underlätta plantering, underhåll och skörd. Jag skulle också vilja ha en barnavdelning, då vi har en son på 1,5 år. Dessutom har vi, som jag nämnde i min förra fråga, gamla fruktträd, men skulle vilja föryngra efter hand och därför blir det ju också en frukt- och bärträdgård. Ett trädgårdsrum för avkoppling är också ett önskemål.

Eftersom jag inte riktigt vet hur mycket tid jag har att kunna lägga i trädgården, så har jag tänkt ta en avdelning i taget. Jag har tänkt börja med köksträdgården, men vill samtidigt ha en översiktlig tanke hur rummen ska ligga. Är det mer som är karaktäristika för viktorianskt? Portaler? Statyer? Vatten? Fågelbad?

Tack på förhand!

/Jeanette

Odla Svarar: 

Hej Jeanette

Under den viktorianska tiden hade man ofta gott om anställt folk och kunde därför lägga mycket tid och kraft på att odla många, fina grönsaker och blommor i stora köksträdgårdar omgivna av en mur. Köksträdgården var placerad en bit från bostadshuset. Man hade också till exempel ett fikonhus, melonhus och ett växthus avsett att visa upp exotiska växter i. Växthusen hade nockdekorationer och var vackra och inte så praktiska att sköta som idag.

Gräsmattan fick en stor roll under den viktorianska tiden eftersom man då kunde klippa gräset med gräsklippare. Därmed kunde man också ha tennisbana.

Man hade rabatter med prydnadsväxter i många färger, så kallade tapetrabatter, och gärna ett litet lågt staket i gjutjärn runt om. Spaljéer, urnor, fågeldammar, fiskdamm, trädgårdstomtar och olika sittplatser var vanligt i de viktorianska trädgårdarna.

Man hade också många fiffiga verktyg för skötseln och gillade att formklippa växter i figurer och fina häckar.

Bästa sättet att ta sig an det hela är nog att planera noga, ta valda delar och anlägga din viktorianska trädgård med förstånd då jag utgår från att du inte ska ha anställda hemma som hjälper dig med skötseln. Det låter som ett riktigt roligt projekt och jag önskar dig Lycka till!

Med vänlig hälsning Karin