Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Bygga kompost av leca/betongblock

Vi ska bygga en jättekompost av betongblock. Den blir i form av ett stort E med fem pinnar så det blir 4 fack. Varje fack är tänkt att rymma en kubik 1x1x1m. I varje framkant sätter vi någon form av grind. Vi ska gjuta en sula som vi murar betongblocken på. När det är klart så tar vi undan gruset och skär bort markduken så det blir jordkontakt för maskarna i mitten på varje fack.

Kommer det här att fungera? Ska vi putsa insidan? Sak vi göra "grinden" tät eller gles?

Vänliga hälsningar Sara

Odla Svarar: 

Komposten ska vara öppen upptill så att det kan regna in och den får inte vara tätt nertill så att vattnet stannar kvar. Lägg grovt material underst i varje fack när du börjar fylla.

Grinden kan vara av ribbor e.d. som ökar luftningen. Det är viktigt att det kommer in luft i komposten, annars ruttnar den istället för att multna. Ni får vara beredda att då och vända på avfallet också. Annars tror jag att det kommer att fungera.

En ny, bra bok i ämnet är Kompostboken av Ken Thompson, Prisma 2008, 978-91-518-5001-6. Det finns även svenska böcker i ämnet. Det är bra att läsa om hur det hela går till när man väl bygger en så pass rejäl anläggning.

Lycka till.
Sylvia