Buxbomssjukan?

Kristian

Hej, Jag har en buxbom som för två veckor sedan började se lite trött ut och nu har tappat rätt mycket blad. Växten ser fortfarande rätt ok ut även om den fortfarande har gula blad. Jag hittar inga svarta streck på grenarna som jag har förstått att man kan hitta om den är angripen av sjukdom. Jag bifogar en bild också. Kan detta vara den "fruktade" buxbomssjukan eller kan det vara något annat och i så fall vad kan det bero på? Om det är sjukdomen vad bör jag i så fall göra för att inte de andra buxbomarna jag har ska få den och efter hur lång tid kan man deklarera faran över? Stort tack på förhand

Odla Svarar: 

Hej!

Jag kan inte på rak hand säga om det är den befarade buxbomssjukan eller torkskador efter plantering. Men jag kan säga att jag själv hade gjort mig av med plantorna omgående och bränt upp dem. Om det skulle vara sjukdomen så kommer den att smitta dina andra plantor med sprorer som man tyvärr inte kan se eller göra någonting åt.

Vad jag kan säga är att stammarna brukar bli lite orangeröda innan de blir svarta streck på dem, kolla om de har ändrat färg?

Rent krasst kan jag säga att de stora butikerna som säljer buxbom köper in dessa från holland. I holland säger man att faran är över men de svenska partihandelsträdgårdarna avråder fortfarande från inköp av buxbom vilken jag anser måste betyda en hel del med tanke på dess popularitet.  Försök ta sticklingar från dina friska plantor som klarat sig. Det är förvånartsvärt enkelt att ta och då vet du att de inte är smittade.

Lycka till!

//Anna T