Buxbomsbladloppa

Annika Andréasson

En låg buxbomshäck och några enstaka klot har drabbats av buxbomsbladloppa. Det finns vitt ludd i bladtopparna och plantorna dammar vitt när man ruskar på dem. Letar information på nätet men hittar väldigt lite information. Har förstått att loppan är svårbekämpad och att man helst använder sig av mineralolja eller solrosolja. Men hur, hur ofta och hur länge? Finns det andra preparat som är effektivare? Hur förhindar jag att övriga klot i trädgården drabbas? Behöver jag tänka på något annat?

Odla Svarar: 

Hej!

Det finns ett godkänt bekämpningsmedel som heter Calypso. Det kan användas på prydnadsväxter både inom- och utomhus men inte på ätliga växter. Förutom buxbomsbladloppor bekämpar det bladlöss, ullöss, stritar, mjöllöss, sköldlöss, skalbaggar, fjärilslarver och bladsteklar m.fl och har även viss effekt mot spinnkvalster. På förpackningen står hur man använder det.

Paraffinolja är en mineralolja som kan används mot buxbomsbladloppor. Paraffinolja finns till salu bland bilvårdsprodukter. Blanda med vatten och spruta på lopporna, som då kvävs. Använd inte i solsken! 

Sylvia