Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Buskrosor som häck

Hej
Jag planerar sommarens planteringar och ska sätta en buskroshäck på typ 10 meter. Jag vill ha en buskros som passar i färg med flammentanz (gärna vita eller röda blommor). Jag vill ha en häck med fint bladverk och gärna lång blomning. Jag vill att den ska vara omkring 1 meter hög (häcken ska fungera som en avskiljare mellan gränsmatta och parkeringsplats). Jag bor i zon 4-5.

Tack i förhand för tips och råd!
Mvh /Helene

Odla Svarar: 

Först får du fundera på om du ska ha rosorna i en eller två rader, dvs. hur pass täckande och brett ska det vara? Formklippt eller friväxande? (Personligen tycker jag att en rosenhäck ska vara friväxande!) Och sedan tänka på om man vill ha en enda sort eller blanda olika?

Rosorna kräver ju lite pyssel på våren, man ska beskära dem för arten/sorten sedvanliga sätt. I början, de två första åren, ska man dessutom klippa hårdare än vanligt för att häcken ska bli tätt ändå ner. Dessutom ska de gödslas på våren och vid midsommartid med rosgödsel. Men i övrigt är de ganska underhållsfria när de väl har kommit i gång.

Om du vill ha en oöm häck av så är ju de olika rugosa-rosarna perfekta! Min favorit är sorten 'Hansa'. Underbart doftande, dubbla, mörkcerice blommor och dessutom stora, läckra nypon till hösten. Blommar länge och har vackra blad.

Det finna även vita rugosa-rosor om du hellre skulle vilja ha sådana eller blanda in olika. Kolla dock höjden i plantskolan, den kan variera från 60 cm till 2 m!

En annan idé är sätta en lång rad av sorten 'Mozart'! Jättefin som häck om man inte ska formklippa häcken! Brukar gott räcka med en rad!

Ytterligare två sorter som passar i färgen: 'Elmshorn' och 'Rose de Rescht'.

Sedan finns det en hel del nya s.k. cover-rosor, t.ex. 'Swany' (vit), de flesta dock lägre än 1 m.

Om du vill fördjupa dig på vilka mer sorter som passar som häck det finns, så försök låna boken Rosor för nordiska trädgårdar, nyutgåva 2008, del 3, på biblioteket, den med en gul ros på omslaget. Där nämns 478 arter och sorter som passar till häck! Har de bara den första utgåvan från 1998, så låna del 2.

Sylvia