Buskar och spaljeväxter i norrläge

Lennart Bjurström

Hej! Vi har en list längs vår garagevägg i norrläge. Vi tänkte sätta upp en stor spaljé ca 10 cm från väggen. Tacksam för tips om vad vi kan välja. Vi har tidigare haft klätterhortensia direkt mot väggen, men vi tog bort den, när vi skulle måla om. Hortensian gick dessutom ganska hårt åt väggen, så nu har vi tänkt ha något som nöjer sig med att klättra på spaljén. Vi vill inte att rötter skall breda ut sig för mycket och vi vill att den skall att den skall ta sig snabbt. Helst vill vi ha en växt som inte behöver klippas ner varje år.

Vi vill också gärna ha tips på halvhöga buskar (ca 50 cm) och lite lägre som vi kan ha i samma list.

Med vänlig hälsning Lennart

Odla Svarar: 

Kanske en pipranka eller dess koreanska, mer storbladiga variant skulle passa? Du kan bryta av i andra ändan med t.ex. en atragene-klematis som 'Riga' eller 'Albina Plena' (vita) eller 'Georg' och 'Cyanea' (blåa).

Buskar finns det många av som passar även i norrläge i zon 4. Vintegröna: - dvärghemelock, Tsuga canadensis 'Jeddeloch' - låga/breda sorter av idegranar - gul bolltuja Lövfällande: - vidjehortensia 'Annabella' - lingontry - krypvide (marktäckare) - rosenspirea - bukettspirea - hybridsnöbär 'Amethyst'

Med vänliga hälsningar Sylvia Svensson