Buskar som insynsskydd

Anita

Hej

Vi har vår uteplats nära en gång- och cykelbana mot vilken vi har en häck av häggmispel. Vi vill kunna se ut över häcken för att själva ha fin utsikt över åkrarna, men nackdelen är att vi är väldigt exponerade för de som går på gångbanan. Så på en kort bit på 3 meter vill vi planera några högre buskar/växter innanför häcken som lite insynsskydd. Buskarna måste vara ganska smala för det är begränsat med utrymme mellan den tänkta rabatten och uteplatsen. Se bild.

Vi har ett tegelhus och har försökt vara 70-talet troget, så det kanske kan spegla val av buskar också. Vad kan du rekommendera?

Tack för hjälpen!

/Anita

Odla Svarar: 

Hej Anita

Häggmispelhäcken kan ju formas, men då går man miste om en del av blomningen. Får den växa fritt blir den med tiden 3-5 m hög. Det går relativt fort för den att växa upp. Vad jag menar är att ni kan få det insynsskyddat av er befintliga häck på valda partier utan att komplettera med ytterligare växter (eftersom utrymmet är mycket begränsat vad jag kan se).

Vill ni trots allt ha insynsskyddat snabbare än vad häcken kan ge vore det kanske en idé att sätta några små träd som ju har kronan ovanför häcken eller att sätta en spaljé att leda klätterväxter på. Små, fina träd med stamhöjd 140-160 cm kan till exempel vara Salix integra ´Hakura Nishiki´ (zon 1) eller Prunus incisa ´Kojou-no-mai´ (zon 3). Klätterväxter kan till exempel vara olika sorters clematis, kaprifol eller murgröna (zon3) som ger insynsskydd hela året.

Vill du ha buskar kanske Buddlejor kan passa. De växer vasformat och snabbt.

Lycka till!

/Karin